Met 107 jaar onze oudste gebruikster!

Samen met collega Fien bracht ik een bezoek aan mevrouw Castien uit Zandvoort. Een dame van 107 jaar met gelakte nagels en nauwelijks grijze haren die sinds een half jaar in een verzorgingstehuis woont. Zij gebruikt al een tijd de Compaan en beeldbelt dagelijks met kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en sinds kort ook een achter-, achterkleinkind.

Stel je even voor wat deze mevrouw allemaal heeft meegemaakt; twee wereldoorlogen, opkomst van de auto, snelwegen, vliegtuigen, televisie, radio, internet en natuurlijk digitalisering! En dat laatste beheerst ze op haar leeftijd nog heel goed. Wat een lol heeft ze als ze met haar dochter beeldbelt!
Deze dochter woont in België en mevrouw Castien zou graag bij haar op bezoek gaan. Ondanks dat mevrouw nog rondwandelt met haar rollator is een reis van 2,5 uur te ver. Maar gelukkig heeft ze de Compaan waarbij ze toch nog het gevoel heeft ‘bij haar dochter thuis te zijn’. 

Naast beeldbellen geniet mevrouw van de foto’s. De hele familie stuurt de leukste foto’s toe, van recente plaatjes van het kleinste achter-, achterkleinkind (!) tot aan foto’s uit de oude doos. Zo liet ze op de Compaan een foto van haar vader uit 1894 zien. Op de achtergrond was het stoomschip zichtbaar waar hij werkte, en daar vertelde ze ook graag over. Zo noemde hij haar altijd ‘zijn meid’, en sloten ze elk gesprek af met ‘Dag meid!’. Ook diverse foto’s van haar man staan op de Compaan. Hij is helaas een paar jaar geleden op 98 jarige leeftijd overleden. Bijna 75 jaar waren ze getrouwd. Hij verleidde haar in het centrum van Zandvoort waar zij als 16 jarige op de markt was samen met een vriendin. Ze stond met haar handen op haar rug en een ‘ondeugende jongeman’ achter haar, kriebelde ineens over haar hand. Die kriebel is nooit meer weggaan….


Bij ons bezoek viel het ons op dat mevrouw Castien de Compaan in hoes op haar kastje had staan. Door de hoes was het soms tijdens het beeldbellen even puzzelen hoe mevrouw het beste in beeld kwam. Een beetje naar links, een beetje naar rechts…daarnaast moest mevrouw de Compaan vasthouden, wat behoorlijk inspannend was voor een 107-jarige! Fien en ik bedachten een mooi plan; we gaan nogmaals op bezoek bij mevrouw Castien en verrassen haar met een Compaan met een houten lijstje. Dan stellen we de Compaan opnieuw voor haar in zodat al haar foto’s en video’s erop staan, én deze nieuwe variant heeft ook een camera in het midden. Dan hoeft ze niet meer te schuiven!   Mevrouw Castien glunderde en riep: ‘Ik zie het een stuk beter!’ Ook haar dochter was blij, want haar moeder zat eindelijk een keer recht in beeld. Bij het weggaan zwaaide mevrouw Castien en riep ze ‘Dag meid!’

Wat een bijzondere ochtend en wat fijn dat we onze oudste gebruikster op beeld mochten vastleggen! Onze gebruikers blijven ons inspireren.

 

Marijse ten Brink
Compaan

Terugbelverzoek

Heeft u een vraag? Wij zijn telefonisch bereikbaar op 088-1450100. Wilt u liever teruggebeld worden? Laat dan hieronder uw gegevens achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.