Briljante mislukking

Dankzij mijn oudtante bestaat de Compaan. Als ik tante Hannie geen iPad had gegeven was ik nooit op het idee gekomen. Anders dan ik dacht kon mijn destijds 89-jarige oud-tante namelijk helemaal niet met een iPad overweg. Ondanks uitgebreide uitleg en een zelfgeschreven instructie, bleef het angstvallig stil toen ik ging Facetimen. En ook mijn e-mail werd niet beantwoord. Toen ik de keer daarop langskwam, lag de iPad onder een grote stapel kranten. Ik besefte dat om mijn oudtante online te krijgen, een ander soort tablet nodig was. En paar maanden later zag de Compaan het levenslicht. Een tablet die zo makkelijk is dat iedereen ermee overweg kan.

Iemand vertelde me laatst dat de Compaan daarmee voortkomt uit een “briljante mislukking”. Nu heb ik best een aardige dunk van mezelf maar als ik briljant wordt genoemd, begin ik als bescheiden Nederlander direct tegen te sputteren. Iedereen had dit kunnen bedenken en wat had ik nu helemaal gedaan bij het ontwikkelen. Dat was toch voornamelijk het werk van mijn technische compagnon. Die is pas briljant. Maar de term “briljante mislukking” fascineert me wel. Mislukken is toch juist negatief, wat kan daar nu briljant aan zijn.

Als je het wat gedachten geeft is niets minder waar. Van fouten die we maken, of beter gezegd dingen die anders lopen dan we gedacht hadden, kunnen we enorm veel leren. Ze zijn een rijke inspiratiebron voor nieuwe producten en marktbenaderingen. Zo kunnen we ons helemaal voorstellen dat de eerste wijn werd ontdekt door vergeten kruiken met druivensap en het theezakje zag het levenslicht doen de tinprijs zo hard steeg dat een andere vorm van het verpakken van thee werd gezocht. Klanten begrepen alleen niet dat ze de thee eigenlijk uit het zakje moesten halen.
En toch wordt ons van jongs af aan verteld dat we vooral geen fouten moeten maken. Is dat juist niet tegenstrijdig aan innovatie? Hier is het juist de bedoeling dat we iets gaan uitproberen waarvan we niet bij voorbaat weten dat het succesvol gaat zijn. Vaak gaat het goed maar soms kom je tot de conclusie dat wat je probeerde wellicht niet werkte maar een afleiding daarvan juist fantastisch bruikbaar is. Wees dus niet bang om fouten te maken want voor je het weet ben je de man of vrouw achter een “briljante mislukking”!

Meer voorbeelden van briljante mislukkingen? Ik raakste geïnspireerd door een verhaal van professor Paul Iske, oprichter van het Instituut voor Briljante Mislukkingen. www.briljantemislukkingen.nl

Terugbelverzoek

Heeft u een vraag? Wij zijn telefonisch bereikbaar op 088-1450100. Wilt u liever teruggebeld worden? Laat dan hieronder uw gegevens achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Beeldzorg via Compaan