De Compaan, het resultaat van een briljante mislukking?

Door: Joost Hermanns
Dankzij mijn oudtante bestaat de Compaan. Als ik tante Hannie geen iPad had gegeven was ik nooit op het idee gekomen. Anders dan ik dacht kon mijn destijds 89-jarige oud-tante namelijk helemaal niet met een iPad overweg. Ondanks uitgebreide uitleg en een zelfgeschreven instructie, bleef het angstvallig stil toen ik ging Facetimen. En ook mijn e-mail werd niet beantwoord. Toen ik de keer daarop langskwam, lag de iPad onder een grote stapel kranten. Ik besefte dat om mijn oudtante online te krijgen, een ander soort tablet nodig was. En paar maanden later zag de Compaan het levenslicht. Een tablet die zo makkelijk is dat iedereen ermee overweg kan.
Iemand vertelde me laatst dat de Compaan daarmee voortkomt uit een “briljante mislukking”. Nu heb ik best een aardige dunk van mezelf maar als ik briljant wordt genoemd, begin ik als bescheiden Nederlander direct tegen te sputteren. Iedereen had dit kunnen bedenken en wat had ik nu helemaal gedaan bij het ontwikkelen. Dat was toch voornamelijk het werk van mijn technische compagnon. Die is pas briljant. Maar de term “briljante mislukking” fascineert me wel. Mislukken is toch juist negatief, wat kan daar nu briljant aan zijn.
Als je het wat gedachten geeft is niets minder waar. Van fouten die we maken, of beter gezegd dingen die anders lopen dan we gedacht hadden, kunnen we enorm veel leren. Ze zijn een rijke inspiratiebron voor nieuwe producten en marktbenaderingen. Zo kunnen we ons helemaal voorstellen dat de eerste wijn werd ontdekt door vergeten kruiken met druivensap en het theezakje zag het levenslicht doen de tinprijs zo hard steeg dat een andere vorm van het verpakken van thee werd gezocht. Klanten begrepen alleen niet dat ze de thee eigenlijk uit het zakje moesten halen.
En toch wordt ons van jongs af aan verteld dat we vooral geen fouten moeten maken. Is dat juist niet tegenstrijdig aan innovatie? Hier is het juist de bedoeling dat we iets gaan uitproberen waarvan we niet bij voorbaat weten dat het succesvol gaat zijn. Vaak gaat het goed maar soms kom je tot de conclusie dat wat je probeerde wellicht niet werkte maar een afleiding daarvan juist fantastisch bruikbaar is. Wees dus niet bang om fouten te maken want voor je het weet ben je de man of vrouw achter een “briljante mislukking”!
Meer voorbeelden van brilante mislukkingen? Ik raakste geïnsprireerd door een verhaal van professor Paulk Iske, oprichter van het Instituut voor Briljante Mislukkingen. www.briljantemislukkingen.nl

Hoera! 5 jaar Compaan

5 jaar geleden zag de Compaan het levenslicht. En wat een periode is dat geweest! Van de allereerste Compaan voor mijn oudtante naar vele duizenden gebruikers in Nederland en ver over onze landsgrenzen. Wat van de eerste tot de laatste klant gelijk is gebleven: telkens als iemand enthousiast vertelt hoeveel plezier de Compaan brengt, vervult het me met trots. Trots dat we het idee voor een makkelijke tablet voor mijn tante Hannie hebben weten te brengen naar een snelgroeiende bedrijf. Trots op ons enthousiaste team van inmiddels 15 mensen die dagelijks zorgen voor betrokken dienstverlening aan onze klanten. Trots op de samenwerking met tientallen zorgverleners en gemeenten waar betrokken ambassadeurs het aandurfden om met ons enthousiasme mee te gaan en bovenal trots dat we zoveel ouderen een paar keer per dag een glimlach mogen brengen.

We hebben onnoemelijk veel mensen ontmoet. De eerste tientallen zochten we nog op met plaatjes en een prototype van onze eerste Compaan om te vragen wat ze van ons idee vonden. Daarna beklommen we iedere zeepkist met de Compaan in onze hand en inmiddels vertellen we over onze ervaringen met de klassieke Compaan, de Compaan Connect en onze huiskamer Compaan. En overal kregen we reacties, vaak enthousiast maar ook wel eens wat minder. Want het opvallende is, iedereen “vindt iets van de Compaan”. Of je nu met Aagje uit Alkmaar praat, met een verpleegkundige van een thuiszorg organisatie of met Mark Rutte. Immers, iedereen kent wel iemand die het lastig vindt om met een gewone computer of tablet te werken. Je moet er tegen kunnen. Eén van de redenen dat we 5 jaar Compaan kunnen vieren, is dat we iedere dag weer vol enthousiasme en doorzettingsvermogen het Compaan evangelie verspreiden.

Inmiddels hebben we een stevig fundament staan onder onze organisatie. Een fundament gebaseerd op onze kernwaarden: plezier, gemak, betrouwbaarheid en innovatie. Plezier dat we onze klanten willen geven en we dagelijks met elkaar hebben op kantoor. Het moet makkelijk zijn om de Compaan te gebruiken maar ook makkelijk om met ons samen te werken. Zorg voor kwetsbare mensen vraagt om betrouwbaarheid en het innovatieve karakter zit in het hart van onze organisatie met mijn zeer gewaardeerde compagnon Bart Landolt die iedere dag bewijst dat hij alles kan maken dat wij bedenken.

5 jaar verder in de wereld van zorgtechnologie. Om onze kritische succesfactoren samen te vatten? Enthousiasme, doorzettingsvermogen, samenwerking en natuurlijk een flinke dosis opportunisme. Dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van 5 jaar Compaan. Op naar de 10!

Geïnteresseerd in de Compaan? Laat het weten.

Terugbelverzoek

Heeft u een vraag? Wij zijn telefonisch bereikbaar op 088-1450100. Wilt u liever teruggebeld worden? Laat dan hieronder uw gegevens achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.