Op bezoek bij beeldzorgteam Zorgbalans

Oktober 2023


Wij zijn Arnoud van Ierland en Isabelle van Huystee, stagiaires bij Compaan. Wij mochten een kijkje nemen achter de schermen bij het beeldzorg team van Zorgbalans (Haarlem). Sinds april 2023 is Zorgbalans gestart met het verlenen van beeldzorg via een eigen beeldzorgteam. Inmiddels verzorgt het beeldzorgteam ruim 1.900 belmomenten per maand!

Bij binnenkomst werden wij ontvangen door Daan Ekelschot. Daan is verantwoordelijk voor het beeldzorgteam en heeft ons uitleg gegeven over hoe het beeldzorg team werkt. Er werken voornamelijk verzorgende 3IG in het beeldzorgteam voor wie de fysieke zorg te zwaar werd. In de functie van beeldzorgmedewerker kunnen ze nog steeds hun zorgfunctie uitvoeren maar vanachter een beeldscherm. Gerda Komen is een van de  medewerkers die als beeldzorgmedewerker werkzaam is binnen Zorgbalans. Ze verleent niet alleen veel beeldzorg aan cliënten, maar helpt ook nieuwe collega’s met het inwerken in het beeldzorgteam. Ze heeft ons veel inzicht gegeven in hoe beeldzorg verleend wordt en waarom het zo belangrijk is dat er naast fysieke zorg ook digitale zorg wordt verleend aan cliënten.

We mochten ook meekijken met verschillende beeldzorg momenten en kregen een goede indruk van zorgmomenten die op afstand door de medewerkers worden verleend. Voordat een beeldzorg moment met een cliënt kan worden verleend, neemt de medewerkers het cliëntdossier door voor informatie over de zorg die geleverd moet worden en eventuele bijzonderheden. Vervolgens vindt het beeldbel gesprek plaats en begeleidt de medewerker de client bij de uitvoering van het zorgmoment, bijvoorbeeld het begeleiden van het toedienen van insuline waarbij de hoeveelheid insuline moet worden berekend en de medewerker hierin ook ondersteuning biedt. Er is natuurlijk tijd voor een gezellig praatje met de cliënt en om af te stemmen of er nog bijzonderheden zijn. De rapportage van het beeldzorggesprek gebeurt in het cliëntdossier. Het is supermooi om te ervaren dat er zoveel cliënten enthousiast reageren als ze beeldzorg ontvangen en dat ze het erg prettig vinden om een praatje te maken met het beeldzorg team.

Beeldzorg zal een steeds belangrijker onderdeel worden van ons zorgsysteem in de toekomst, daarom zijn Gerda en haar collega’s druk bezig om beeldzorg te promoten binnen verschillende wijkteams van Zorgbalans. Zo kunnen er geleidelijk aan steeds meer online zorgmomenten geleverd worden aan verschillende cliënten.

Wij hebben een hele leerzame middag gehad bij Zorgbalans en zijn hartelijk ontvangen. Het is inspirerend om te zien hoe het Compaan platform kan worden ingezet om de kwaliteit van zorg en het leven van ouderen te verbeteren.

Isabelle van Huystee & Arnoud van Ierland

10-10-2023

Terugbelverzoek

Heeft u een vraag? Wij zijn telefonisch bereikbaar op 088-1450100. Wilt u liever teruggebeld worden? Laat dan hieronder uw gegevens achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.