Universiteit Twente onderzoekt het aanleren van computervaardigheden bij 75-plussers

Marianne Scheepens van de Universiteit Twente deed onderzoek naar hoe we Compaan gebruikers het beste uitleg kunnen geven. De ene testgroep kreeg een korte en bondige instructie, de tweede groep kreeg uitgebreide uitleg met daarbij aandacht voor veel voorkomende ‘fouten’ en hoe daarmee om te gaan.
Onderzoek onder 40 beginnende Compaan gebruikers – in de leeftijd van 75 tot 97 jaar – toonde aan dat beide groepen veel opstaken van de uitleg. Opvallend genoeg was er weinig direct verschil in de resultaten tussen de testgroepen. De opdrachten die de Compaan- gebruikers na de uitleg moesten maken, werden door beide groepen vergelijkbaar uitgevoerd: een significante stijging van kennis en kunde.
Het verschil zat hem in het zelfvertrouwen! In een telefonische opvolging twee weken later, bleek de groep, die de uitleg met de informatie over veel voorkomende fouten had gehad, veel zelfverzekerder te zijn geworden en het geleerde duidelijk meer in de praktijk te brengen. Geconcludeerd kan worden dat 75-plussers daadwerkelijk leren, dat ze extra informatie aan kunnen (een niet te zware mentale belasting) en dat informatie over veel voorkomende fouten “angst voor computers” vermindert.
Het hele onderzoek van Marianne Scheepens leest u hier.

Compaan-onderzoek2
logo_ut_lang

Geïnteresseerd in de Compaan? Laat het weten.      

Terugbelverzoek

Heeft u een vraag? Wij zijn telefonisch bereikbaar op 088-1450100. Wilt u liever teruggebeld worden? Laat dan hieronder uw gegevens achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.