Februari 2022
De belofte van zorgpreventie
Onze Compaan missie is dat we de zorg, ondanks de stijgende zorgvraag en de arbeidskrapte, toegankelijk willen houden. Dat doen we door met de zorgorganisaties waarmee we werken digitale zorg in te zetten om extra zorgcapaciteit te creëren. Zorgmomenten hoeven we niet meer fysiek in de drukke wijkteams uit te voeren maar beleggen we bij beeldzorgteams. Door de zorg te verplaatsen, spelen we tijd vrij in de wijk (klik hier voor het onderzoek hiernaar).
Maar zorgtechnologie draagt een misschien een nog veel grotere belofte in zich. Hoe mooi zou het zijn als we zorg weten te voorkomen in plaats van zorg verplaatsen? Zorgpreventie!
Ik ben ervan overtuigd dat veel zorg te voorkomen is door het welbevinden van mensen te verbeteren en de vitaliteit te verhogen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat mensen meer sociale contacten hebben en minder eenzaam zijn. Onze Compaangebruikers kunnen makkelijk beeldbellen met familie en vrienden en als deze even niet bereikbaar zijn kunnen mensen door onze “kletsknop” (klik hier voor uitleg) in contact komt met een andere Compaangebruiker. Iemand die ze niet kennen maar die ook in gesprek wil. En wat denk je van onze drukbezochte Compaan bingo? Iedere vrijdagmiddag zit een grote groep trouwe spelers klaar voor onze live uitzending.
Nieuwe dienst: Vitaal
Maar onze ambitie om de belofte van zorgpreventie in te lossen gaat verder dan alleen sociale contacten en vertier. We gaan ons Compaan platform inzetten om onze gebruikers op het gebied van beweging, voeding en cognitieve vaardigheden te ondersteunen. Gebruikers of hun zorgverleners kunnen met onze “Vitaal-dienst” 16 doelgebieden kiezen, denk aan oefeningen om de balans te verbeteren, minder suiker eten of het verbeteren van cognitieve vaardigheden. Ons doel is vitalere zelfredzame gebruikers die uiteindelijk minder beroep doen op professionele zorg. De doelgebieden en vitaliteitstips zijn ontwikkeld door Vilans, de landelijke kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning.
De eerste voorzichtige ervaringen leren dat mensen de tips waarderen. Maar dat niet alleen, ook zorgorganisaties en zorgverzekeraars, hun financiers, zijn ermee bezig. En denk aan de rol die gemeenten vanuit de WMO spelen. Vanaf maart gaan ruim 400 cliënten in Rotterdam die huishoudelijke hulp van Tzorg krijgen via het Compaan platform aan de slag met hun vitaliteit. Het getuigt van visie en lef dat Tzorg, dat in essentie alleen wordt betaald voor huishoudelijke hulp, haar preventieve rol pakt.
Roze Olifant
Dan toch nog even de roze olifant in de kamer, iedereen wil preventie maar niemand wil ervoor betalen. Het is dus maar goed dat we geen extra geld vragen voor onze Vitaal diensten. En als we uiteindelijk weten te bereiken dat we de zorg toegankelijk houden, draagt het bij aan onze missie.